Jajko to produkt, który jest niezwykle popularny w polskiej kuchni. Jest obecny w codziennej diecie polaków w różnych wariantach. Jakie wartości odżywcze mają jajka? Czy powinny się znaleźć w naszym codziennym menu? Jak wybrać najlepsze produkty do spożycia?

Wartości odżywcze

Jajka są bardzo bogatym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Takie białko jest niezwykle łatwo przyswajalne. Jajka powinny spożywać przede wszystkim dzieci, które potrzebują jego składników odżywczych do prawidłowego rozwoju oraz prawidłowego wzrostu kości. Ale są również ważne w diecie dorosłego człowieka. Dostarczają aminokwasy egzogenne, których potrzebuje ludzki organizm, a których sam nie produkuje. Ponadto jajka zawierają luteinę i ksantofil, a także liczne witaminy i minerały:

  •       witaminę A,
  •       witaminę B12,
  •       witaminę D,
  •       witaminę E,
  •       witaminę K,
  •       cynk,
  •       fosfor,
  •       kwas foliowy,
  •       kwasy omega 3,
  •       kwasy omega 6,
  •       potas,
  •       siarkę,
  •       wapń,
  •       żelazo.

Skuteczna walka z cholesterolem

Spożywanie jajek oddziałuje bardzo pozytywnie na działanie ludzkiego organizmu. Kiedyś sądzono, że mogą przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu, ale dziś już wiadomo, że posiadają lecytynę, która rozbija zarówno cholesterol, jak i tłuszcze. Ponadto regulują ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo. W lecytynie zaś znajduje się cholina, która chroni nie dopuszcza do powstawania kamieni żółciowych. Dietetycy zalecają spożywać zdrowym osobom 1 jajko na dzień.

Z czego składają się jajka?

W skład kurzego jajka wchodzą: w niemal 75% woda, 13% białko, 10% tłuszcze (nasycone i nienasycone) i węglowodany. 100 gram jajek ma 147 kalorii, 12,6 gramów białka, ok. 10 gramów tłuszczu, reszta to węglowodany. Średnio jedno jajka ma około 56 gram i zawiera 80 kalorii, w tym 60 kalorii to żółtko, a 20 – białko. Co ciekawe – nie ma dziennego limitu spożycia dla białka, ale żółtko zdrowa osoba powinna jeść maksymalnie jedno na dzień.

Oznaczenia jajek

Jajka na terenie całej Unii Europejskiej posiadają specjalne oznaczenia w formie kodów naniesionych na skorupkę. Dzięki tym liczbom można określić skąd pochodzą. Poza tym pierwsze cyfry oznaczają sposób chowu kur:

  • 0 – hodowle ekologiczne,
  • 1 – kury wybiegu
  • 2 – chów ściółkowy,
  • 3 – chów klatkowy.

Powinno się wybierać, oczywiście, jajka, których kody rozpoczynają się liczbą 0. Drugie oznaczenia wskazują na kraj pochodzenia (PL – Polska), kolejne to województwo, czwarte powiat, następnie rodzaj działalności, a ostatni fragment oznacza numer producenta. Oznacza się również wielkość jajek:

  • S – małe – mniej niż 53 g.,
  • M – średnie – 53-63 g.,
  • L – duże – 63-73 g.,
  • XL – bardzo duże, powyżej 73 g.  

Kurze jajka i nie tylko

Powyższe informacje dotyczą wyłącznie jaj pochodzących od kur, ale w sklepach znajdziemy także jajka gęsie, kacze czy przepiórcze. Najzdrowsze na polskim rynku są jajka, które znoszą kury zielononóżki i takie najlepiej wybierać. Jajka zielononóżek nie tylko obniżają cholesterol, ale regulują również ciśnienie, cukrzycę i pozytywnie wpływają na anemię, impotencję czy wrzody żołądka. Są również znakomitym wyborem dla dzieci oraz kobiet w ciąży.